ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ “ΣΥΓΓΝΩΜΗ”!

1:30 PM | | Comment 1
Το τι έγινε με το δεκάχρονο παιδί που πέθανε την περασμένη βδομάδα και κηδεύτηκε χτες είναι πολύ απλό και καθαρό:
 
Μια μάνα πήγε το παιδί της στο τμήμα πρώτων βοηθειών του γενικού νοσοκομείου Λάρνακας, λέγοντας στους γιατρούς ότι χτύπησε στο κεφάλι. Του έβγαλαν ακτινογραφίες, τις είδαν, δεν αντελήφθησαν κάτι το ανησυχητικό, αρνήθηκαν στη μάνα να στείλουν το παιδί στον αξονικό τομογράφο, δεν έκριναν σκόπιμο να δει το παιδί νευροχειρούργος κι εν πάση περιπτώσει – δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσαν να είχαν κάνει- έστειλαν το παιδί στο σπίτι του. Η κατάσταση του παιδιού αργότερα την ίδια μέρα επιδεινώθηκε και παρά το ότι προσπάθησαν άλλοι γιατροί να το σώσουν, αυτό δεν τα κατάφερε και πέθανε.
 
Το γεγονός συγκλόνισε και ξεσήκωσε την κυπριακή κοινωνία, η οποία με το δίκιο της ζητά να αποδοθούν ευθύνες. Η αστυνομία συνέλαβε τους δύο γιατρούς που εξέτασαν αρχικά το παιδί, τους οδήγησε στο δικαστήριο κι ο δικαστής διέταξε την προσωποκράτησή τους για 5 μέρες, προς διευκόλυνση των ανακρίσεων για τους λόγους που οδήγησαν στο θάνατο του παιδιού. Από εκεί και πέρα θα αποφασίσει (θέλω να ελπίζω) η δικαιοσύνη.
 
Ενώ όμως τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα, η αντίδραση της κοινής γνώμης εύλογη και οι ενέργειες της αστυνομίας επιβεβλημένες, άρχισε μια παραφιλολογία άσχετη με αυτά καθαυτά τα γεγονότα που αφορούν το θάνατο του παιδιού, πίσω από την οποία προσπαθούν κάποιοι να καλύψουν τις ενδεχόμενες ευθύνες των γιατρών. 
 
Η συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών έδωσε ένα ρεσιτάλ αναίδειας και αναλγησίας, προσπαθώντας να βρει άλλοθι για τους γιατρούς επικαλούμενη τα κακώς έχοντα στα κρατικά νοσηλευτήρια. Ότι φταίνε οι απαράδεκτες συνθήκες και η υποστελέχωση για το γεγονός ό,τι οι γιατροί  έκαναν κάκιστη διάγνωση κι έστειλαν ένα παιδί με κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο σπίτι του.
 
Στη συνέχεια η συντεχνία εξήγγειλε και απεργία, σε μια προφανέστατη προσπάθειά της να εκβιάσει το κράτος και την κοινωνία, ώστε να απαλλαγούν οι γιατροί από κάθε ευθύνη. Μάλιστα διακήρυξε ότι δεν θα ανεχθεί την ποινικοποίηση της ιατρικής. Με άλλα λόγια ζητούν πλήρη απαλλαγή των γιατρών από την όποια ευθύνη για τυχόν στραβάρες τους, που θα οδηγήσουν σε ταλαιπωρία,  μόνιμο πρόβλημα ή και σε θάνατο του ασθενούς τους.
 
Αν λόγου χάρη πάτε με ρήξη σκωληκοειδίτιδος και σας δώσουν Rennie διότι νομίζουν ότι παραφάγατε, δεν πρέπει μετά να έχουν καμία ευθύνη για το ότι πεθάνατε. Ή αν πάτε με εγκεφαλικό και σας δώσουν χάπια για τον ίλιγγο, να μην έχουν καμία ευθύνη για το ότι μείνατε φυτό. Βεβαίως στη χώρα της ατιμωρησίας, αυτή η απαίτηση δεν αποτελεί θράσος, αλλά αίτημα για ίση μεταχείριση…
 
Άλλοι πάλι γράφουν εδώ κι εκεί ότι το παιδί μπορεί να πέθαινε ακόμη κι αν το έστελναν επειγόντως στο χειρουργείο… Ώστε; Και; Πάρακατω! Επειδή μπορεί να πέθαινε, έπρεπε να το στείλουν από την αρχή να πεθάνει; Τι άθλια  δικαιολογία είναι αυτή;
 
Διάβασα επίσης την επιστολή ενός γιατρού που ρωτούσε την αστυνομία γιατί συνέλαβε τους γιατρούς στις 2:30 το πρωί ενώ δεν έπραξε το ίδιο με τους ύποπτους του διπλού φονικού… Ρωτούσε  επίσης τον υπουργό υγείας γιατί δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία και για τη διαφθορά που επικρατεί στον τομέα ευθύνης του. “Άλλα λόγια θκειε παπά” δηλαδή. Σε μια υπόθεση που αφορά ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ!
 
Προσπαθώ να συγκρατηθώ και να μην γράψω καμιά βρισιά, αλλά προφανώς κύριοι συντεχνιακοί, γιατροί και άλλοι ενδιαφερόμενοι ΑΝ οι γιατροί στο νοσοκομείο της Λάρνακας καταλάβαιναν έγκαιρα το πρόβλημα του παιδιού κι ακολουθούσαν τα ορθά βήματα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα μπορούσε να τους κατηγορήσει  για το οτιδήποτε. ΑΝΤΙΘΕΤΑ όλοι θα λέγαμε για το πόσο ηρωϊκά προσπάθησαν οι γιατροί να σώσουν το παιδί, που δυστυχώς όμως στο τέλος δεν τα κατάφερε. Ναι, αυτά θα λέγαμε όλοι και το ξέρετε. Γιαυτό κλείστε το στόμα σας τουλάχιστον, αφού δεν το γυρίζει η γλώσσα σας το απλό, ανθρώπινο, επιβεβλημένο “συγγνώμη”.

Comments

  1. Μαρινα Χρύσανθου says:

    Πολύ καλά τα πες
    Άλλα λόγια θκειέ παπά
    Να φκουν τζαι που πάνω Τωρά
    Δεν το συζητώ δεν ειναι όλοι οι γιατροί ασυνείδητοι , θέλω να πιστεύω μονο η πολυ μικρή μειονότητα
    Ομως για μια φορα να ακούσουμε: κάναμε λάθος!
    Να μην ακούω: Μα και χειρουργείο να έμπαινε δε θα σωζωταν αυτο ειν το χειρότερο
    Ε ναι αφού τα ξέρουμε ουλλα μες τουντον τόπο!
    Εμείς και Ο Θεός
    Σαννα λες κάποιου μη κανείς θεραπείες αφού 99% έννα πεθάνεις…κάπως έτσι
    Αλήθεια ομως αν κ αυτή τη φορα δεν τιμωρηθούν κάποιοι τότε μονο όλο κ χειρότερες θα γίνονται δυστυχώς οι κρατικές υπηρεσίες
    Κουράγιο στη μάνα
    Μονο αυτή ξέρει τι σημαίνει όλο αυτο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *