Θέλουμε λύση, όχι διάλυση, αλλά πείτε μας επιτέλους ποια είναι η λύση

7:00 PM | |

ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑ ΚΑΤΟΧΗΣΗ λογική μένει άναυδη μπροστά στον παροξυσμό που έχει καταλάβει τα μικρά κόμματα, καθώς η διαδικασία των συνομιλιών προχωρεί χωρίς – μέχρι στιγμής τουλάχιστον- οποιεσδήποτε ενδείξεις αδιεξόδου. Βλέποντας μάλιστα μέσα από τις δημοσκοπήσεις ότι η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων βλέπει με θετικό μάτι τον Μουσταφά Ακιντζί, τα κόμματα αυτά βάλθηκαν να τον “αποδομήσουν” με κάθε τρόπο. Άσχετα αν τους λείπει το έρεισμα και με τις έωλες αιτιάσεις τους εκτίθενται ανεπανόρθωτα στα μάτια της κοινής γνώμης.

Οι πολιτικοί έχασαν εδώ και πολύ καιρό την εμπιστοσύνη των πολιτών. Διότι κουβαλούν στις πλάτες τους τεράστες ευθύνες για την καταστροφή αυτού του τόπου.  Σε τούτο λοιπόν το πλαίσιο – πάρτε το αν θέλετε είτε σοβαρά είτε αστεία– όταν όλοι αυτοί κατηγορούν τον κ. Ακιντζί με ένα τρόπο τόσο αφελή κι  άγαρμπο, διαστρεβλώνοντας λόγια και πράξεις του που εύκολα αντιλαμβάνεται και κρίνει με το δικό του νου ο μέσος πολίτης, πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Δεν κάνω τον συνήγορο του κ. Ακιντζί. Υπερασπίζομαι τον τον εαυτό μου και τον κάθε Κύπριο πολίτη από εκείνους οι οποίοι προφανέστετα υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Έχουμε το δικαίωμα και την αξίωση, έπειτα από τόσες ήττες και συμφορές που προκάλεσαν στον τόπο μας οι πολιτικοί,  ν’ αρχίσουν επιτέλους να μας λένε την αλήθεια. Βαρεθήκαμε τα ψέματα και τη μικροπολιτική. Αρνούμαστε να γίνουμε το όχημα στις μωροφιλοδοξίες του οποιουδήποτε. Απαιτούμε επιτέλους σοβαρότητα, ευθύνη και συνετή διαχείριση των κοινών και πολύ περισσότερο του εθνικού μας ζητήματος, από την έκβαση του οποίου εξαρτάται η επιβίωσή μας σε τούτο τον τόπο.

Διότι το μεγάλο ερώτημα είναι πού το πάνε επιτέλους αυτοί, της συγκεκριμένης σχολής σκέψης, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Τι ακριβώς επιδιώκουν, πού θέλουν να μας οδηγήσουν και πώς θεωρούν ότι συμβάλλουν εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση μιας λύσης του Κυπριακού, όπως εκείνοι τουλάχιστον την ευαγγελίζονται. Με το να κάνουν καθημερινά δηλώσεις γεμάτες διαστρεβλώσεις, αυθαίρετες παρερμηνείες των πάντων και καταστροφικές προφητείες;

Το πρόσφατο σύνθημα «λύση, όχι διάλυση», αποτελεί ένα ακόμη ευφυολόγημα ανάμεσα στα πολλά που κατά καιρούς έχει παραγάγει η ομολογουμένως ευρηματική τους φαιά ουσία, όταν αυτή εμπνέεται από την ανάγκη τους να δουν κι αυτές τι συνομιλίες να αναστέλλονται επ’ αόριστον. Εντάξει λοιπόν: Λύση κι όχι διάλυση. Αλλά ποια λύση; Δεν απαντούν ποτέ αυτό το ερώτημα. Το αφήνουν να αιωρείται στη φαντασία μας. Για ό,τι έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, κοσκινίζουν κάθε πρόταση, κάθε φράση, κάθε λέξη, δίνουν αυθαίρετες καταστροφικές ερμηνείες και τις παπαγαλίζουν καθημερινά. Για το πώς θα λυθεί όμως το Κυπριακό, δεν έχουν να πουν τίποτα.

Έτσι περνά ο καιρός και τα χρόνια κι όπως αυτοί αμέτρητες φορές προσευχήθηκαν στο Θεό να τα διαλύσει όλα στις συνομιλίες είτε ο Ντενκτάς, είτε ο Έρογλου, είτε η Τουρκία με την αδιαλλαξία της, με την ίδια λογική κι η τουρκική διπλωματία από την πλευρά της τρίβει τα χέρια της από χαρά ελπίζοντας βάσιμα ότι, για μια ακόμη φορά, οι «ανυπότακτοι πατριώτες» θα την βγάλουν από τη δύσκολη θέση και θα φορτώσουν σ’ εμάς την ευθύνη ενός τυχόν νέου ναυαγίου.  Για να συνεχίσει βέβαια η Τουρκία την κατοχή και τον εκτουρκισμό της Κύπρου και να περιμένει το χρόνο απλά να επισημοποιήσει τη διχοτόμηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *