Η καταστροφή της οικονομίας κι ο εξοχότατος κύριος «Κανείς» που δεν άκουγε τις προειδοποιήσεις…

11:14 AM | |

Nader_ChristofiasΤο ΑΚΕΛ θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή, ότι δηλαδή δεν είναι ορθό να συρθούν πολιτικά πρόσωπα στα δικαστήρια, ακόμη και αν αποδειχθεί ότι δεν υπολόγισαν ή δεν αξιολόγησαν ορθά κάποιες καταστάσεις που μας οδήγησαν στην κρίση. Διότι αυτό που συνέβηκε στην Κύπρο ήταν πρωτόγνωρο και και ήταν πολύ δύσκολο κανείς να το είχε προβλέψει στις πραγματικές του διαστάσεις.

Προσπαθώ με τη συνείδησή μου να αξιολογήσω αυτή τη θέση.  Όμως την ίδια στιγμή θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι  όλα όσα συνέβησαν, από το 2008 που εξελέγη πρόεδρος ο κ. Χριστόφιας μέχρι και το 2013, είχαν προβλεφθεί από έμπειρους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους και η κυβέρνηση Χριστόφια είχε προειδοποιηθεί σε βαθμό εκκωφαντικό και φορτικό.

Όταν του είπαν «θα έρθει και στην Κύπρο η κρίση», τους έβγαλε τρελούς. Όταν του είπαν «θα μας οδηγήσεις σε Μνημόνιο», τους απάντησε ότι κινδυνολογούν.  Όταν του έλεγαν «δεν υπάρχει πια άλλη επιλογή, πρέπει να αποταθείς στο Μηχανισμό Στήριξης» εκείνος γύρευε δάνειο από τη Ρωσία για να τους αποδείξει ότι «εν πελλάρες που λαλείτε».

Όταν κατάλαβε ότι το πρώτο Ρωσικό δάνειο δεν μπορούσε να μας σώσει και αναγκάστηκε να αποταθεί στην Τρόικα του έλεγαν «μην καθυστερείς τη διαπραγμάτευση διότι, κάθε μέρα που περνά, χειροτερεύει τα πράγματα και θα έρθει πολύ χειρότερο Μνημόνιο στο τέλος».  Όμως εκείνος καθυστερούσε τις διαπραγματεύσεις ελπίζοντας ότι η Ρωσία θα του δώσει και δεύτερο δάνειο για να αποφύγει την Τρόικα. Όταν του είπαν «στο τέλος θα αφήσεις καμένη γη» ο κ. Χριστόφιας τους κατάγγειλε στον κυπριακό λαό ότι ήθελαν να του αναγκάσουν  να υπογράψει Μνημόνιο … στα τυφλά!

Οι τρεις υπουργοί Οικονομικών του κ. Χριστόφια, καθώς και  ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, τον οποίο επίσης διόρισε ο τέως πρόεδρος, είπαν στην Διερευνητική Επιτροπή ότι προειδοποίησαν για τους κινδύνους αλλά δεν τους άκουγε κανείς.  Μάλιστα ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «αν προχωρούσαμε έγκαιρα με το Μνημόνιο ενδεχομένως δεν θα γινόταν ούτε το κούρεμα». Είπε επίσης κι αυτός ότι προειδοποιούσε αλλά δεν τον άκουγε κανείς…  Ναι αλλά τελικά…  ποιος ήταν αυτός ο «Κανείς» που δεν άκουγε; Δεν έχει όνομα να τον ονοματίσουμε;

To 2011, λίγους μήνες μετά την έκρηξη στο Μαρί και βλέποντας τις κινήσεις της τότε κυβέρνησης, έγραψα στο Facebook ότι η καταστροφή που θα επιφέρει στον τόπο η διακυβέρνηση Χριστόφια – αν συνεχίσει μ’ αυτή τη νοοτροπία- θα κάνει την έκρηξη στο Μαρί να μοιάζει με βεγγαλικό του Πάσχα…

Τώρα πρέπει να δεχτώ τη θέση του ΑΚΕΛ ότι «αν έγιναν κάποιες λανθασμένες πολιτικές εκτιμήσεις, αυτός δεν είναι λόγος για να λογοδοτήσουν πολιτικά πρόσωπα στη δικαιοσύνη»;  Λοιπόν εγώ έχω καθαρή την απάντηση στο μυαλό μου, αλλά δεν θα την γράψω. Ο καθένας ας αποφασίσει με βάση τη δική του συνείδηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *