Η Ιρλανδία, το Μνημόνιο και η εθνική αξιοπρέπεια…

4:57 PM | |

ΙΡΛΑΝΔΙΑΈξοδο της Ιρλανδίας από το Μνημόνιο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου προανήγγειλε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός της χώρας, που ακολούθησε αυστηρή πολιτική λιτότητας και κατά γράμμα εφαρμογή του Μνημονίου, με σκοπό την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έξοδo από τον μηχανισμό στήριξης.

Σίγουρα ήταν μια δύσκολη τριετία για την Ιρλανδία και τα επόμενα χρόνια θα είναι επίσης χρόνια λιτότητας, αλλά φαίνεται πώς τα κατάφερε τουλάχιστον να απαλλαγεί από την Τρόικα και να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία.

Στην Ιρλανδία ο λαός πλήρωσε τα λάθη των λίγων – κυρίως των τραπεζιτών- αλλά δεν τα έριξε πάνω στους ξένους όπως κάναμε εμείς. Ούτε είχε την απαίτηση οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να πληρώσουν το χρέος της Ιρλανδίας, όπως πάλι περίπου απαιτούσαμε εμείς (στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα). Δεν βούλιαξε ο Ιρλανδικός λαός μέσα στη μιζέρια και την μεμψιμοιρία. Έσυρε στα δικαστήρια τραπεζίτες και τα κατάφερε με πολλές θυσίες να σώσει τη χώρα του από τη χρεοκοπία και να βγει από το Μνημόνιο μέσα στο προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο των 3 ετών.

Σημειώνω με ικανοποίηση το ελπιδοφόρο επίτευγμα της μικρής αυτής χώρας. Εκείνες τις μαύρες ημέρες μετά το Eurogroup είχα γράψει εδώ ότι θα τα καταφέρουμε όπως η Ιρλανδία. Μερικοί μου είπαν ότι ονειρεύομαι όρθιος κι ότι η Ιρλανδία θέλει μεν, αλλά δεν θα τα καταφέρει… Μάλιστα ένας πολιτικός, αρχηγός μεγάλου κόμματος, μού είπε “περίμενε και θα δεις ότι οι προσδοκίες της Ιρλανδίας θα μείνουν όνειρο απατηλό…”

Θέλω να θυμίσω επίσης πόσες φορές οι Κασσάνδρες της συμφοράς, που δεν σταματούν να μαυρίζουν την ψυχή αυτού του ταλαιπωρημένου κόσμου από το πρωί μέχρι το βράδυ, έλεγαν ότι όσες χώρες μπήκαν σε μνημόνια πάνε από το κακό στο χειρότερο… Ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα στην προσπάθειά τους να μας πείσουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το Μνημόνιο και να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας…

Μάλιστα σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας και εθνικής αξιοπρέπειας αντέταξαν εκείνο το ηρωικό ΟΧΙ που έκλεισε τη Λαϊκή Τράπεζα και κούρεψε στο μισό τις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου. Ήταν μια ένδειξη της υπευθυνότητας με την οποία αντιμετωπίζουν τα κρίσιμα ζητήματα αυτής της χώρας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *