Η “ηρωική έξοδος” του Νταβούτογλου και το Κυπριακό…

4:50 PM | |

ERDOYAN DAVOUTOGLOUΣε «ηρωική έξοδο» από την παρανοϊκή εξουσία του Ερντογάν προχωρεί ο Ναταβούτογλου, αφού «είδε κι απόειδε» μαζί του, καθώς προσπαθούσε να προβάλει προς τις μεγάλες δυνάμεις και ιδιαίτερα προς τους δυτικούς ένα πιο «μετριοπαθές» πρόσωπο της Τουρκίας. Ενώ ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν ολοπρόθυμος να τα “ξανάβρει” η χώρα του με τον Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. σε πρώτο στάδιο και σε κατοπινό με τη Ρωσία, ο Ερντογάν ερχόταν από πίσω σαν οδοστρωτήρας και τα σάρωνε όλα.

Στην πραγματικότητα, με όποιο ξένο ηγέτη ή αξιωματούχο συναντιόνταν ο Νταβούτογλου κι οι υπουργοί του, έβρισκαν μπροστά τους το φάντασμα του Ερντογάν, με την έννοια ότι συναντούσαν μια ισχυρή πολιτική δυσαρέσκεια κατά του Τούρκου προέδρου προσωπικά και, σαν να μην τους έφτανε αυτό, είχαν διαρκώς πάνω στο κεφάλι τους τον ίδιο τον Ερντογάν να δυσανασχετεί ακατάπαυστα για την «κατευναστική» πολιτική του πρωθυπουργού του.

Δεν ήταν λίγες οι φορές, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, που με τις δηλώσεις του άδειασε κανονικά τις εκπεφρασμένες θέσεις του πρωθυπουργού του. Χώρια που η ματαιοδοξία του να θεωρεί τον εαυτό του αδιαμφισβήτητο και υπεράνω κριτικής ή σάτιρας, τον εξέθεσε ακόμη περισσότερο απέναντι στην ευρωπαϊκή και αμερικανική κοινή γνώμη, όταν ζήτησε τη δίωξη δημοσιογράφων και γελοιογράφων, επειδή τον σατίρισαν.

Είναι πάντως ολοφάνερος ένας διεθνής συντονισμός, μεταξύ Δυτικών και Ρωσίας, για παραμερισμό του Ερντογάν, του οποίου ο ρόλος σε σχέση με τη δημιουργία και ενίσχυση του ISIS, παραμένει σκοτεινός.  Όπου δεν μπορούν να φτάσουν οι Δυτικοί, λόγω της σχέσης συμμαχίας τους με την Τουρκία, «καθαρίζει» ο Ρώσος. Ο συριακός πόλεμος κατέληξε σε οδυνηρή ήττα για την τουρκική πολιτική, καθώς Αμερικανοί και Ρώσοι συνεργάζονται πλέον όχι μόνο για την ειρήνη στην περιοχή, αλλά και σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κουρδικού κράτους στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας. Η τουρκική οικονομία δέχτηκε σοβαρότατα πλήγματα, οι συνέπειες των οποίων θα εκδηλωθούν σύντομα.

Στην πραγματικότητα ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νταβούτογλου ήταν το τελευταίο αξιόπιστο έρεισμα του Ερντογάν απέναντι στους Δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας. Μόνο που ο Τούρκος πρόεδρος, μέσα στην καλπάζουσα παράνοιά του, δείχνει να μην έχει αντιληφθεί αυτό το γεγονός. Προέτρεψε ο ίδιος τον πρωθυπουργό του σε παραίτηση, αφού δεν ανέχεται κανέναν να διαφωνεί μαζί του.

Μετά την αποχώρηση Νταβούτογλου, προβλέπω κατακλυσμιαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας τους επόμενους μήνες και το πιθανότερο σενάριο που βλέπω να εξελίσσεται σε σχέση με το Κυπριακό Ζήτημα είναι παράταση της στασιμότητας για απροσδιόριστο, προς το παρόν, χρονικό διάστημα. Εκτός αν ο Ερντογάν, μετά την παραίτηση Νταβούτογλου, ελιχθεί και κάνει τις απαραίτητες παραχωρήσεις για να επιτύχει μια σημαντική διεθνή αναδίπλωση, επιλύοντας ένα ζήτημα που για την Τουρκία είναι από τα πιο ασήμαντα, μέσα στον κυκεώνα προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή. Λαμβάνοντας όμως υπόψη από τη μια την παράνοια του ανδρός κι από την άλλη τους διεθνείς σχεδιασμούς που ήδη εξελίσσονται σε σχέση μ’ αυτόν, δεν μπορεί κανείς να αισιοδοξεί βάσιμα ότι μια σύντομη λύση (μέσα στο 2016) είναι επικρατέστερο σενάριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *