Ερασιτέχνες παλιάτσοι στο θλιβερό μας τσίρκο…

10:38 PM | |

ΠΑΛΙΑΤΣΟΙΆνοιξα τα μάτια μου σε μια ταραγμένη Κύπρο που ζούσε με τον τρόμο των διακοινοτικών ταραχών. Στο δημοτικό έζησα το άγχος από τις εγκληματικές ενέργειες της εθνικιστικής παραφροσύνης και την φρίκη της τουρκικής εισβολής. Στο γυμνάσιο το δράμα των προσφύγων, τους καταυλισμούς και τους συνοικισμούς, τα μικρά γκέτο στα οποία κλείστηκαν οι πρόσφυγες, με όλες τις τραγικές κοινωνικές συνέπειες.

Αυτά ήταν τα μέχρι τότε επιτεύγματα των μεγάλων ηγετών μας, που τα πληρώσαμε με αίμα κι ανείπωτο πόνο.  

Έπειτα ξεκίνησε τη δράση της η κομματοκρατία, η θεμελιωμένη στις “διαχρονικές αρχές” του ΔΗΚΟ, που αντικατέστησε την αξιοκρατία με την κομματική ταυτότητα. Οι σημερινοί διευθυντάδες και παραδιευθυντάδες στη δημόσια υπηρεσία είναι στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα καλά παιδιά που διορίστηκαν τότε με προσόν την κομματική ταυτότητα. Δεν είχε σημασία αν ήταν κατάλληλοι, αν ήταν άξιοι για τη δουλειά ή αν δεν ήξεραν να βγάλουν τα μάτια τους. Φτάνει που ήταν του κόμματος. Βεβαίως το ΔΗΚΟ ήταν ο σκαπανέας… ύστερα ήρθαν κι οι άλλοι σφήκες. Όλα τα κόμματα σφυρηλάτησαν τις δικές τους αρχές, εμπνευσμένα από τις διαχρονικές αρχές του πρώτου κυβερνώντος κόμματος.

Το φαγοπότι ξεκίνησε λίγο μετά την εισβολή, όταν άρχισε να έρχεται από την Αμερική η βοήθεια για τους πρόσφυγες. Πρώτη ανάλγητη και κατάπτυστη πράξη τους η ληστεία των αποθηκών της κοινωνικής μέριμνας, εκεί που μαζευόταν η βοήθεια. Έκλεψαν οι αθεόφοβοι και πούλησαν είδη που χρειάζονταν άνθρωποι χτυπημένοι από τη συμφορά του πολέμου και στη συνέχεια έκαψαν κι από πάνω τις αποθήκες, ώστε να σκεπαστεί η ληστεία τους.

Ακολούθησε ο “νέος δρόμος Λευκωσίας – Λεμεσού”. Μεγάλο φαγοπότι! Εκεί κατάλαβε πια το κατεστημένο ότι κανένας δεν μπορούσε να τους ελέγξει. Αποφάσισαν λοιπόν να αναβάλουν επ’ αόριστον την λύση του Κυπριακού και να γίνουν εκατομμυριούχοι. Έπεισαν μεγάλη μερίδα του λαού ότι ο μακροχρόνιος αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί περίπου μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία και τότε όλοι οι πρόσφυγες θα αναστηθούν εκ νεκρών και θα επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες. Πάνω στο δούλεμα και στο αισχρό ψέμα έφτιαξαν πολιτικές και επαγγελματικές καριέρες κι από ανεβράκωτοι έγιναν παραλήδες.

Από τότε μέχρι σήμερα ρήμαξαν τον τόπο. Αγόραζαν όπλα έπαιρναν μίζες, έφτιαχναν δρόμους έπαιρναν μίζες, έχτιζαν φράγματα έπαιρναν μίζες, έχτιζαν νοσοκομεία έπαιρναν μίζες, έχτιζαν δημόσια κτίρια έπαιρναν μίζες, αγόραζαν αεροπλάνα έπαιρναν μίζες, αγόραζαν αυτοκίνητα έπαιρναν μίζες, έφτιαχναν αποχετευτικά έπαιρναν μίζες, έχτιζαν ένα παγκάκι έπαιρναν μίζες. Σημασία δεν είχε να κατασκευαστεί το έργο καλά ή να είναι η αγορά συμφέρουσα για τον τόπο. Σημασία είχε μόνο η μίζα.

Έφαγαν τον αγλέουρα και κατεδάφισαν τα πάντα: αξίες, ήθος, θεσμούς, κράτος. Κι επειδή η ξεφτίλα έγινε κουλτούρα σε τούτο τον τόπο γιαυτό τους βλέπετε να συμπεριφέρονται σήμερα τόσο ξεδιάντροπα μέσα στη γύμνια τους, ερασιτέχνες παλιάτσοι στο θλιβερό αυτό τσίρκο που κατάντησαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *