Είναι ο μόνος που μπορεί και πρέπει να σώσει την Ελλάδα

11:00 PM | |

TSIPRASΟ σημερινός ψυχολογικός πόλεμος κατά της Ελλάδος, με την απειλή του Grexit, μπορεί διέθετε μια θεωρητική τεχνοκρατική επίφαση, αλλά ήταν κατά τη γνώμη μου αισχρά εκβιαστικός. Ιδιαίτερα προκλητικές ήταν οι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων. Ωστόσο το βράδυ, μετά από τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο,  η καγκελάριος Μέρκελ κατέβασε τους τόνους και έτεινε ξανά χέρι φιλίας προς την Ελλάδα. Το ίδιο έπραξε και ο Φρανσουά Ολάντ. Ζήτησαν από την Ελλάδα να υποβάλει την Τρίτη ρεαλιστικές προτάσεις.

Υποθέτω ότι η μακρά συνεδρία του συμβουλίου των αρχηγών σήμερα στην Αθήνα, είχε ακριβώς αυτή την αποστολή. Να οριοθετήσει τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής διαπραγμάτευσης και να καθορίσει το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων. Ο χρόνος έχει τελειώσει. Οι επόμενες λίγες ημέρες θα είναι καθοριστικές.

Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας υποβάλλει τις ελληνικές προτάσεις. Δεν θα γίνουν δεκτές. Θα υπάρξει αρνητική αντίδραση αρχικά αλλά οπωσδήποτε θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση. Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει θετική κατάληξη. ‘Εχω την έντονη διαίσθηση ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή αποφασισμένος να μην αφήσει την Ελλάδα να δοκιμάσει την τύχη της μέσα από τις ριψοκίνδυνες περιπέτειες ενός  Grexit.  

Τον έχω επικρίνει έντονα για πολλές από τις επιλογές, τις παλινωδίες και τις λαϊκίστες δημόσιες τοποθετήσεις του. Ωστόσο κατά βάθος – αλήθεια- πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος με ρεαλισμό και πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του. Έχει δυστυχώς στο περιβάλλον του ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις τύχες του ελληνικού λαού ελαφρτά, καιροσκόπους που προκρίνουν ότι μια βουτιά στο κενό της ρήξης μπορεί τάχα να αποδειχθεί σωτήρια για την Ελλάδα. Διαφωνώ! Δεν κάνεις bungee jumping με ένα ολόκληρο λαό στην πλάτη σου.

Η Ελλάδα έχει εξάλλου να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη κι αυτό το ρόλο πρέπει να τον διεκδικήσει. Στον ελληνικό πολιτισμό και αξίες στηρίχτηκε η Ευρώπη, για να είναι σήμερα ο ιδανικός τόπος πάνω στον πλανήτη για να ζει ο άνθρωπος. 

Όσο κι αν ακουστεί σαν έκπληξη αυτό που θα γράψω, θα το γράψω αναλαμβάνοντας την ευθύνη έναντι όσων διαφωνούν. Μπορεί να έχω επικρίνει έντονα τον Αλέξη Τσίπρα για την μέχρι σήμερα πολιτικά ανώριμη συμπεριφορά του κατά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, αλλά πιστεύω σ’ αυτόν. Είναι ο μόνος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που μπορεί αν σώσει τη χώρα από την πτώχευση και την δυστυχία και κάτι μου λέει ότι θα το κάνει. Εύχομαι να μην με απογοητεύσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *