Είναι σχεδόν απίθανο να έχουμε συμφωνία στη Γενεύη, εκτός αν…

6:59 PM | |

Η Διάσκεψη της ερχόμενης Πέμπτης στη Γενεύη για την ασφάλεια είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξει σε συμφωνία. Θα μπορούσε όμως να καταλήξει αν η δική μας πλευρά πήγαινε εκεί με τις προτάσεις που υπέβαλε ο Τάσσος Παπαδόπουλος το 2004 και ξανά το 2005 και φέρουν την υπογραφή του. Τι έλεγαν εκείνες οι προτάσεις για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα;

Στη φωτογραφία φαίνεται το σχετικό απόσπασμα των προτάσεων, που πολύ απλά λέει ότι θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις του 1960, ως έχουν. Ότι δηλαδή δεν θα αλλάξει τίποτα, ότι οι εγγυήτριες θα διατηρήσουν και το μονομερές επεμβατικό δικαίωμα κι ότι οι εγγυήσεις δεν θα αφορούν μόνο το νέο ομοσπονδιακό κράτος αλλά και την καθεμιά από τις δύο πολιτείες, ξεχωριστά. Φαίνεται επίσης και η παράγραφος που μιλά για παραμονή 2,5 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών (και ίσου αριθμού Ελλήνων) που θα αποχωρήσουν όταν ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε., εκτός αν συμφωνήσουν διαφορετικά Ελλάδα και Τουρκία.

Θα ήταν λοιπόν πολύ απλά τα πράγματα στη Γενεύη την Πέμπτη. Δεν θα έπαιρνε πολλή ώρα μέχρι να δούμε χειραψίες. Επειδή ομως αυτή τη φορά η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται και διεκδικεί πραγματικά στο τραπέζι των συνομιλιών, μια συμφωνία στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει, αφού η Τουρκία επιμένει σε απαράδεκτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις και την παραμονή τουρκικού στρατού.

Πίσω από τον ορυμαγδό με τις ψευδολογίες, τις διαστρεβλώσεις, τις αερολογίες και τα συνθήματα [που ακούμε κάθε μέρα και όλη μέρα, δυστυχώς για όσους λένε ψέματα υπάρχει και η αλήθεια. Καταγραμμένη σε έγγραφα προτάσεων και πρακτικών, με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, εδώ και δεκαετίες. Η δική μας πλευρά δεν υποχωρεί σήμερα, όπως ψευδώς ισχυρίζεται το απορριπτικό μέτωπο. Ακριβώς το αντίθετο γίνεται: Έχει ανεβάσει τον πήχη με περισσότερες αξιώσεις, σε σχέση με το παρελθόν, καθώς η Κύπρος είναι πια μέλος της Ε.Ε. και ως εκ τούτου με τη λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί οτιδήποτε λιγότερο από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που διαλαμβάνει την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών. 

Παρόλο που πιστεύω ότι για διάφορους λόγους δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, εντούτοις ελπίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει σύντομα, σε κατοπινό στάδιο και πάντως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Όταν η Τουρκία θα το έχει χωνέψει ότι οι απαιτήσεις της, μέσα στη σημερινή τάξη πραγμάτων, ξεπερνούν τη λογική και το μέτρο κι ότι για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να προσαρμοστεί στις σύγχρονες συνθήκες και να προχωρήσει σε αποφασιστικές υποχωρήσεις στο κεφάλαιο της ασφάλειας. Μόνο στην απίθανη περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει από τώρα σε λογικές υποχωρήσεις, μπορεί να έχουμε συμφωνία την εβδομάδα που μπαίνει. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *