ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ

8:07 PM | |

Προσερχόμενος το απόγευμα της Τετάρτης, 5 Ιουλίου, στην κρίσιμη συνάντηση των δύο πλευρών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης προανείγγηλε ότι θα καταθέσει προτάσεις για να σπάσει το αδιέξοδο. Χωρίς να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή το πλήρες και ακριβές περιεχόμενο των προτάσεων, Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα της δικής μας πλευράς προς την κατεύθυνση της λύσης,  στο πλαίσιο των συγκεκριμένων εισηγήσεων που περιέχει το “πλαίσιο Γκουτέρες”. Μια κίνηση που θα αναγκάσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προφάσεις και να δείξει επιτέλους τις πραγματικές της προθέσεις. Θα εναρμονιστεί κι αυτή με τις συστάσεις Γκουτέρες ή θα συνεχίσει να κινείται στα μέτρα της αδιάλλακτης ρητορικής του Τσαούσογλου; 

Πάντως η Πέμπτη, 6 Ιουλίου, είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την έκβαση του Κυπριακού Ζητήματος, καθώς ο Γ.Γ. του ΟΗΕ πηγαίνει στο Crans-Montana προφανώς όχι για να χάσει εκεί τον καιρό του αλλά για να ζητήσει από τις δύο πλευρές να καταθέσουν εποικοδμητικές θέσεις.  Το (μη δεσμευτικό) πλαίσιο που κατέθεσε, αποτελεί μια ισοζυγισμένη πρόταση, πάνω στην οποία μπορεί να γίνει από τις δύο πλευρές η τελική διαπραγμάτευση για λύση, έπειτα από 43 χρόνια κατοχής και ντε φάκτο διχοτόμησης.

Στα κυριότερα σημεία του “πάρε δώσε” καλεί την Τουρκία  να ξεχάσει τα επεμβατικά δικαιώματα και εισηγείται την εγκαθίδρυση ενός εντελώς νέου συστήματος ασφάλειας  καθώς και ξεχωριστού μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης, χωρίς τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. Στη δική μας πλευρά λέει ότι θα πρέπει να δεχτούμε την παραμονή της ΕΛΔΥΚ (950 Έλληνες στρατιώτες) και της ΤΟΥΡΔΥΚ (650 Τούρκους στρατιώτες) κι ότι θα πρέπει να συγκατανεύσουμε στην εκ περιτροπής προεδρία σε αναλογία 2 προς 1.  

Αναλυτικότερα το πλαίσιο εισηγείται τα εξής: 

Για την ασφάλεια: Δεν θα τροποποιηθεί η συνθήκη εγγυήσεως, αλλά θα αντικατασταθεί με ένα νέο σύστημα. Ούτε η Τουρκία ούτε κανένας άλλος θα διαθέτει επεμβατικά δικαιώματα. Να συσταθεί νέος μηχανισμός παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης, στον οποίο δεν θα εμπλέκονται οι σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις. 

Για τον τουρκικό στρατό: Μείωση από την πρώτη ημέρα και συμφωνία σε χρονοδιάγραμμα, για να καταλήξουν οι αριθμοί των Τούρκων και Ελλήνων στρατιωτών στους 650 και 950 αντίστοιχα, να παραμείνουν δηλαδή δύο αγήματα όπως η ΤΟΥΡΔΥΚ και η ΕΛΔΥΚ.  Για το κατά πόσο θα παραμείνουν εσαεί ή θα αποχωρήσουν και αυτοί οι στρατιώτες κάποια στιγμή είναι θέμα συμφωνίας.

Για το εδαφικό:Καλεί την τουρκική πλευρά να δώσει καλύτερο χάρτη, σαφώς υπονοώντας την επιστροφή της Μόρφου (χωρίς ωστόσο να το λέει ρητώς).

Για το περιουσιακό: Στις σημερινές κατεχόμενες περιοχές που θα δοθούν στην Ε/κ πολιτεία, θα έχει προτεραιότητα ο ιδιοκτήτης, αλλά όχι 100%, ενώ στις περιοχές της Τ/κ πολιτείας θα έχει προτεραιότητα ο χρήστης, αλλά και πάλι όχι 100%, 

Για το θέμα της λεγόμενης “ισότιμης μεταχείρισης των Τούρκων πολιτών”: Εισηγείται να υπάρχει μια δίκαιη ποσόστωση Ελλήνων και Τούρκων πολιτών που θα δικαιούνται να ζουν στην Κύπρο, χωρίς να εισηγείται ποιο είναι το δίκαιο ποσοστό, καθώς αυτό είναι θέμα συμφωνίας. 

Για το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στη διακυβέρνηση: Εισηγείται περαιτέρω συζήτηση για συμφωνία για το ποιες θα είναι οι περιπτώσεις και οι θεσμοί, που η τουρκοκυπριακή ψήφος θα είναι σταθμισμένη. Για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και άλλα εναπομείναντα στοιχεία εισηγείται συζήτηση στη βάση της αναλογίας 2 προς 1.

Το τι μας επιφυλάσσει η κρίσιμη αυτή μέρα είναι (ιδιαίτερα για εμάς τους απέξω) ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ας ελπίσουμε όμως ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Να έχουμε επιτέλους συμφωνία για μια δίκαιη λύση ή έστω ένα αποφασιστικό βήμα προς μια τέτοια συμφωνία. Αν παρ’ ελπίδα όμως προκύψει νέο αδιέξοδο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ευθύνεται γι’ αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Αναστασιάδης και η πολιτική ηγεσία που τον συνοδεύει έχουν, σ’ αυτή την ιστορική στιγμή, την τεράστια ευθύνη να οδηγήσουν τον κυπριακό ελληνισμό σε ένα ασφαλέστερο μέλλον. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *