Ένα ιστορικό δείγμα … παταγώδους διεκδικητικής πολιτικής…

12:45 PM | |

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα το Βρετανικό Κρατικό Αρχείο, ο εκ των διεκδικητικών προέδρων της Κύπρου, Σπύρος Κυπριανού, στην συνάντηση υψηλού επιπέδου με τον Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του τότε ΓΓ του ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΘΑΤΣΕΡΟΗΕ Χαβιέ Πέρες Ντε Κουεγιάρ, το 1985, έδωσε στον Ντενκτάς εκείνο που ο κατοχικός ηγέτης προσευχόταν και ήταν σίγουρος ότι θα του έδινε ο Σπύρος: διέξοδο από τη δύσκολη θέση. Προηγουμένως οΝτενκτάς είχε δεχτεί τις ιδέες (Δείκτες) Κουεγιάρ και περίμενε απλά τον Σπύρο να τις απορρίψει και να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και ευκολότερα ο …μακροχρόνιος αγώνας της Τουρκίας για διχοτόμηση της Κύπρου…

Συγκεκριμένα στο έγγραφο περιλαμβάνονται τα εξής:

“Στη δική του σχετική έκθεση με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 1985 ο αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Έθνη Π. Μάξεϊ σημειώνει ότι η συμφωνία για τη συνάντηση υψηλού επιπέδου οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις ηθελημένες ασάφειες που είχε αφήσει ο ΓΓ ως προς το τι υποστήριζαν οι δύο πλευρές.

Ως προς την απόδοση ευθυνών για την αποτυχία της συνάντησης, ο Βρετανός διπλωμάτης αναφέρει ότι μεγάλο μερίδιο αυτών αναλογούσε στον Σπύρο Κυπριανού. Όπως γράφει, ο Κύπριος ηγέτης «δεν κατάφερε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», καθώς με τη στάση του ευνόησε το πλάνο του Ντενκτάς, ο οποίος ήταν απολύτως χαρούμενος «να μη σηκώσει καν το δαχτυλάκι του» εμμένοντας στην αρχική του θέση περί πλήρους αποδοχής των εγγράφων του ΓΓ. Σημειώνεται ότι λόγω της «τακτικής ανικανότητας» του Κυπριανού δε δοκιμάστηκε ιδιαίτερα ο Ντενκτάς και οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Σε άλλο συναφές σημείωμα του Μάξεϊ αναφέρεται πως οι Ελληνοκύπριοι υπήρξαν «απίστευτα ανίκανοι» και πως ως αποτέλεσμα αυτού «πιθανώς είχαν χάσει όλα όσα τους προσέφεραν οι Τουρκοκύπριοι».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *