Το Ξανθόν Γένος – Ανοξείδωτες προφητείες μέσα στα αίματα της ιστορίας…

7:13 PM | |

ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣΣτα χρόνια του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας (1672-1725) οι Έλληνες άρχισαν να προσβλέπουν στην απελευθέρωσή τους από τη μεγάλη ορθόδοξη δύναμη του βορρά. Ήταν τότε που άρχισαν να διαδίδονται οι «προφητείες του Αγαθαγγέλου» για το «Ξανθόν Γένος» που επρόκειτο να ελευθερώσει, λέει, τους Έλληνες από τους Τούρκους, προφητείες που συγκινούσαν και διέγειραν όλες τις κοινωνικές τάξεις, από τους αρχόντους ως τους απλούς αγρότες.

*Για τις πλαστές εκείνες «προφητείες» και την τραγική τους ειρωνεία – σε σχέση όχι μόνο με την τότε αλλά και με τη σημερινή εποχή- γράφω κάτι στο τέλος αυτού του σημειώματος. Δεν ξέρω αν θα γελάσετε ή αν θα κλάψετε, αλλά κάντε τον κόπο να πάτε ως εκεί να το διαβάσετε.

 Πάμε όμως πρώτα ξανά στον 17ο αιώνα. Οι Έλληνες λοιπόν μιλούσαν τότε για τον Πέτρο τον Μέγα κι έπιναν νερό στ’ όνομά του. Από την πλευρά του ο Πέτρος έκανε ό,τι μπορούσε για να συντηρεί το θρύλο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί τους ορθόδοξους λαούς ως αντιπερισπασμό για την Οθωμανική Αυτοκρατορία από τα δυτικά, σε περίπτωση διένεξης ή σύρραξης μεταξύ Ρώσων και Τούρκων. Την ίδια πολιτική ακολούθησαν και οι διάδοχοι του Πέτρου.

 Το 1768 η Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας, ωθούμενη από τους συνεργάτες της αδελφούς Ορλώφ, κήρυξε τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με πρόσχημα την προστασία των ομοδόξων χριστιανών. Παράλληλα οι Ορλώφ εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία και στην Ελλάδα κι από εκεί, μέσω πρακτόρων τους, προσπαθούσαν να πείσουν τους Έλληνες να επαναστατήσουν. Κάποιες περιοχές δίσταζαν, αλλά ανέλαβαν δράση οι κληρικοί που άρχισαν να διαδίδουν ξανά τις … «προφητείες του Αγαθαγγέλου».

 Οι «προφητείες», που ενισχύθηκαν κι από τις υποσχέσεις των Ορλώφ, έπεισαν τους Έλληνες ότι ήρθε η ώρα της απελευθέρωσης κι έτσι έκλεισαν τα αυτιά τους στα … «ηττημένα μυαλά» εκείνων, που τους προειδοποιούσαν ότι η Ρωσία δεν επρόκειτο να προσφέρει επαρκή υλική στήριξη στην επανάσταση. Οι πιο δύσπιστοι από όλους, οι Μανιάτες, ζήτησαν υπόσχεση ότι θα έρχονταν 10 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες και οι Ορλώφ τους την έδωσαν. Μόνο που η υπόσχεση έμεινε για πάντα … υπόσχεση.

 Η Ρωσία έστειλε τρεις ναυτικές μοίρες, αλλά όχι χερσαίες δυνάμεις. Η επανάσταση πνίγηκε στο αίμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι Ρώσοι το μόνο που έκαναν, όταν οι Τουρκαλβανοί έσφαζαν τους Έλληνες στη στεριά, ήταν να κυνηγούν το οθωμανικό ναυτικό στο Αιγαίο και να του προκαλέσουν τεράστια καταστροφή σε ναυμαχία που έγινε μεταξύ τους στα ανοικτά της Χίου, το καλοκαίρι του 1770. Δεν κατάφεραν όμως τίποτε άλλο και οι αδελφοί Ορλώφ αποσύρθηκαν στην Νάουσα της Πάρου όπου παρέμειναν άπραχτοι, όταν χιλιάδες γυναικόπαιδα σφάζονταν ασταμάτητα στην Ελλάδα.

 Με το που έφυγαν οι Ρώσοι, κάποιοι υπουργοί του σουλτάνου πρότειναν να σφαγιασθούν όλοι οι Έλληνες ως τον τελευταίο! Εκείνο που έσωσε τελικά το δυστυχισμένο και εξαπατημένο λαό ήταν η γνώμη ενός Τούρκου αρχιναύαρχου ότι δεν έπρεπε να σφαχτούν οι ραγιάδες, διότι αυτοί ήταν που πλήρωναν τους φόρους και, αν σφάζονταν, θα πάθαινε οικονομική ζημιά το κράτος! Ωστόσο οι επιδρομές και οι σφαγές ελληνικών πληθυσμών συνεχίστηκαν σε τακτικά χρονικά διαστήματα για δέκα ολόκληρα χρόνια.

 Παρόλα αυτά, η Ρωσία υπέγραψε με την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1774 τη συνθήκη Κιουτσούκ – Καϊναρτζή, για ειρήνη στο Αιγαίο, χωρίς να θέσει ούτε και το παραμικρό θέμα στο σουλτάνο για τις σφαγές των Ελλήνων. Ήταν σαν επρόκειτο για ένα θέμα που δεν είχε καμία σχέση μαζί της…

 

*Οι «προφητείες του Αγαθάγγελου» ήταν ένα παραλήρημα φαντασιώσεων του αρχιμανδρίτη Θεόκλητου Πολυείδη, ο οποίος υποτίθεται ότι μετάφρασε από τα λατινικά τις προφητείες ενός ανύπαρκτου αγίου, του Αγαθαγγέλου Ιερωνύμου, που υποτίθεται ότι έζησε τον 13ο μ.Χ. αιώνα.

 Ο αρχιμανδρίτης Θεόκλητος (που έζησε τον 17ο αιώνα) έγραψε τις «προφητείες του Αγαθαγγέλου» 16 μόλις χρόνια πριν από τα «Ορλωφικά» που περιγράφω πιο πάνω. Ήθελε να διεγείρει το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων, αλλά ουσιαστικά τους εξαπάτησε. Διότι έγραφε μέσα στις «προφητείες» του την άλωση της Κωνσταντινούπολης και άλλα πραγματικά γεγονότα, που ήταν ήδη γνωστά όταν αυτός έγραφε το βιβλίο. Τα παρουσίασε όμως σαν προφητείες που γράφτηκαν 400 χρόνια προηγουμένως και δεν έμεινε εκεί.  Συνέχισε να … “προφητεύει” ως «Αγαθάγγελος» γεγονότα που θα συνέβαιναν μετά, όπως π.χ. το «Ξανθόν Γένος» του βορρά που θα έσωζε τους Έλληνες.

Το τραγικότερο όλων είναι ότι εκείνες οι “προφητείες” συνέτειναν σε τεράστιο βαθμό στο να ετοιμαστούν ψυχολογικά οι Έλληνες για μια εξέγερση που πνίγηκε στο αίμα.

 Ποιο ήταν όμως το «Ξανθόν Γένος»; Ήταν οι Ρώσοι; Μάλλον όχι. Διότι ο αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, που έγραφε σαν «προφήτης Αγαθάγγελος», ζούσε στην Λειψία και στην Δρέσδη, συνεπώς το «Ξανθόν Γένος» για το οποίο μιλούσε, ήταν μάλλον … οι Γερμανοί!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *