Ο κ. Λιλλήκας και το ξανθό γένος του βορρά…

10:38 PM | |

ΛΙΛΛΗΚΑΣΟ Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τις υπεράκτιες ρωσικές εταιρίες να επιστρέψουν στη Ρωσία για να στηρίξουν την οικονομία της πατρίδας τους.

Η δήλωση Πούτιν συνέπεσε με την δήλωση του Γιώργου Λιλλήκα ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει περίπου ο συνήγορος της Ρωσίας στην ΕΕ, μέσα σ’ αυτή την κρίση, που προκάλεσε η απόφαση του Ρώσου προέδρου να προσαρτήσει την Κριμαία, έπειτα κι από τη σχετική απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της χερσονήσου.

Αν η ουσία των δηλώσεων του κ. Λιλλήκα ήταν ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε υπερασπίσει την κυπριακή οικονομία, που θα πληγεί από περαιτέρω κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, θα επρόκειτο για μια ορθολογική τοποθέτηση. Αλλά το να προχωρεί λέγοντας ότι η Κύπρος πρέπει να στηρίξει τη Ρωσία μη διστάζοντας να έρθει ουσιαστικά σε μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τους ισχυρούς της ΕΕ, ισοδυναμεί με συνταγή πολιτικής αυτοκτονίας που θυμίζει άλλες, παλαιότερες εποχές πολιτικής κρημνοβασίας…

Θυμίζω πάντως ότι μετά το πρώτο Eurogroup ο κ. Λιλλήκας, με ντελάλη τον κ. Κουλία, διαλαλούσε ότι είχε τη διαβεβαίωση Ρώσου βουλευτή (!) ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε συμφωνία στήριξης και δανειοδότησης της Κύπρου, υποκαθιστώντας την Τρόικα (!!!). Δεν πέρασαν, τότε, ούτε 24 ώρες όταν ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μεντβέτεφ εξέθεσε (για να μην πω γελοιοποίησε) την βαρυσήμαντη εκείνη πολιτική τοποθέτηση του κ. Λιλλήκα που έγινε, θυμίζω, την ώρα που όλοι μας αγωνιούσαμε για το αύριο εμάς και των παιδιών μας.

Ο κ. Μεντβέτεφ επανέλαβε, τότε, για πολλοστή φορά ότι η Κύπρος θα τύχει βοήθειας από την ΕΕ της οποίας είναι μέλος και ότι η Ρωσία ήταν πρόωρο να ενδιαφερθεί για προαγορά υδρογονανθράκων από την Κύπρο, όταν δεν είχαν ακόμη γίνει οι απαραίτητες επιβεβαιωτικές διατρήσεις.  Με το δεύτερο μέρος της δήλωσής του ο κ. Μεντβέτεφ ουσιαστικά διέψευσε εκείνο που ισχυριζόταν για μήνες ο κ. Λιλλήκας, στην προεκλογική περίοδο, ότι τάχα η Κύπρος μπορούσε να προπωλήσει αέριο.

Σήμερα ο κ. Πούτιν, καλώντας τις ρωσικές υπεράκτιες εταιρίες να επιστρέψουν στη Ρωσία (εγκαταλείποντας φυσικά και την Κύπρο), τράβηξε πάλι το χαλί κάτω από τα πόδια του κ. Λιλλήκα. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο κ. Λιλλήκας θα πάψει να ελπίζει στις προφητείες που θέλουν το ξανθό γένος του βορρά να σώζει τους Έλληνες…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *