Ξηλώστε τον Ακκιντζί!

11:51 AM | |
Στο σημερινό σκίτσο του ΠΙΝ στον Φιλελεύθερο, ο Ακκιντζί είναι αυτός που βλέπετε με την κουκούλα και το μαστίγιο...

Στο σημερινό σκίτσο του ΠΙΝ στον Φιλελεύθερο, ο Ακκιντζί είναι αυτός που βλέπετε με την κουκούλα και το μαστίγιο…

Αυτή είναι η γραμμή εκείνων που ανησυχούν μόνο για τη λύση (αλλά δεν ανησυχούν καθόλου για την τουρκική κατοχή και τη διχοτόμηση): Να ξηλωθεί ο Ακκιντζί, διότι διατηρεί υψηλή δημοτικότητα ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους. Εδώ και τρεις ημέρες λοιπόν δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να παίζουν “σκραμπλ” με λέξεις και φράσεις από ομιλίες ή δηλώσεις που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απευθύνει προς τους Τουρκοκύπριους.

Απομονώνουν λοιπόν τις λέξεις ή τις φράσεις που τους βολεύουν για να διαστρεβλώσουν και να παρουσιάσουν τα λεγόμενά του με τρόπο που να βολεύει την προπαγάνδα τους ότι “όλα είναι μαύρα στο Κυπριακό, ο νέος κατοχικός ηγέτης είναι κι αυτός όργανο της Τουρκίας, μας έχουν στήσει παγίδες οι κακοί ξένοι, η λύση που μεθοδεύεται είναι αυτή που βολεύει την Τουρκία, θέλουν να μας φάνε τα αέριά μας” και πολλά άλλα τέτοια αφελή, ηττοπαθή, μοιρολατρικά κι αυτοκαταστροφικά μηνύματα, που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο σε σχέση με τη λύση.

Έχει μεγάλη σημασία αυτό που έγραψα πιο πάνω ότι απομονώνουν φράσεις από δηλώσεις και ομιλίες που ο Ακκιντζί απευθύνει προς τους Τουρκοκύπριους. Στην προσπάθειά του δηλαδή να διασκεδάσει τους φόβους και τις ανησυχίες εκείνων που τον εξέλεξαν για ηγέτη τους, ότι με τη λύση δεν θα βρεθούν σε μεινονεκτική μοίρα, ότι δεν θα τους καταπιούν οι Ελληνοκύπριοι, ότι θα γίνουν κι αυτοί Ευρωπαίοι πολίτες όπως οι Ελληνοκύπριοι κλπ κλπ. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις, δηλαδή “πάρε δώσε” και σε ένα τέτοιο “πάρε δώσε” ο καθένας ξεκινά από το μάξιμουμ των απαιτήσεών του, ώστε να έχει περιθώριο να υποχωρήσει στο τέλος σε ένα σημείο, όπου θα εξακολουθεί να είναι ικανοποιημένος. 

Ένας καλόπιστος νους, ένας που θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση στο Κυπριακό κι όχι οποιαδήποτε λύση, αλλά μια λύση που να είναι δίκαιη, επωφελής και για τις δύο κοινότητες, χωρίς να μας γελάσουν και χωρίς να τους γελάσουμε, δεν γυρεύει από την πέτρα αφορμές να σταματήσουν κι αυτή τη φορά οι συνομιλίες και να μας μείνει η καταστροφική διχοτόμηση. Δεν ψάχνει να απομονώσει λέξεις και φράσεις του Ακκιντζί, για να διαστρεβλώσει το νόημα τους.

Αυτοί όμως, που εδώ και 41 χρόνια δεν σταματούν να ανησυχούν μήπως και βρεθεί λύση, αυτοί που κυβέρνησαν τον τόπο για σχεδόν δύο δεκαετίες και δεν εφάρμοσαν καμία εναλλακτική στρατηγική, επιμένουν φορτικά και με καθημερινές δηλώσεις, ότι είναι παγίδα οι συνομιλίες κι ότι περίπου πρέπει να τις παρατήσουμε και να εφαρμόσουμε εναλλακτική στρατηγική. Χωρίς φυσικά να λένε ποια είναι αυτή η μυστηριώδης εναλλακτική στρατηγική και σε τι είδους λύση θα μας οδηγήσει, όταν η παγίωση της διχοτόμησης είναι ολοφάνερα η μόνη εναλλακτική κατάληξη, αν δεν βρεθεί λύση. 

Ευτυχώς όμως η ηττοπαθής κι αυτοκαταστροφική τους ρητορική δεν πιάνει τόπο, διότι ο κόσμος, που έχει πολύ καλύτερη κρίση απ΄ότι νομίζουν, μπούχτησε μαζί τους, έχασε την υπομονή του και θέλει επιτέλους να δει την Κύπρο να τραβάει ξανά μπροστά, σε ένα καλύτερο αύριο, για όλους μας και πολύ περισσότερο για τα παιδιά μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *