ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΣΟΥ ΤΙ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΕΙΠΕΣ ΣΤΟ ΕΛΑΜ

12:45 PM | |

Με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη γνωριζόμαστε από τις σπουδές μας στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου. Θα ήθελα λοιπόν να του δώσω μια φιλική συμβουλή:

Στην εκστρατεία δημοσίων σχέσεων που έχεις εγκαινιάσει με την ανάληψη των καθηκόντων σου και συνεχίζεις να διεξάγεις σε καθημερινή βάση, να μην ξεχνάς ποτέ ότι η θέση σου είναι πολιτική κι ότι η πολιτική έχει τη δική της σημειολογία.

Όταν επισκέπτεσαι το ΕΛΑΜ στα γραφεία του, θα πρέπει να έχεις πλήρη συναίσθηση του συμβολισμού και του μηνύματος που εκπέμπει αυτή σου η πολιτική πράξη: Ότι ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου αυτής της κυβέρνησης και δη ως Υπουργός Παιδείας, πήγες να δώσεις τα διαπιστευτήριά σου σε ένα ακροδεξιό κόμμα, που αυτοπροσδιορίζεται ως αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Το ποιόν της Χρυσής Αυγής είναι γνωστό. Από το 2013 καταγγέλλεται από τις εισαγγελικές αρχές της Ελλάδος ως εγκληματική οργάνωση. Εκφράζεται με ακραίες εθνικιστικές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές θέσεις και πράξεις και ξεκίνησε τη δράση της τη δεκαετία του 1980 ως νεοφασιστικό κίνημα, με εγκώμια υπέρ του Χίτλερ και του εθνικοσοσιαλισμού.

Πέρα από το μήνυμα που στέλνει η παρουσία ενός υπουργού στα γραφεία ενός τέτοιου κόμματος, εξίσου τεράστια σημασία έχει και το μήνυμα που στέλνει με τα λόγια του. Αν είναι δυνατόν να λέει ένας υπουργός αυτής της κυβέρνησης ότι “μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες” όταν απευθύνεσαι σε ένα ακροδεξιό, εθνικιστικό, ρατσιστικό, ξενοφοβικό αν όχι και νεοφασιστικό κίνημα. 

Αύριο που θα συναντηθείς σε κάποιο φόρουμ με τους ομολόγους σου, υπουργούς παιδείας των άλλων χωρών της Ε.Ε., θα τους πεις ότι επισκέφθηκες τα γραφεία του ακροδεξιού κόμματος και τους διαβεβαίωσες εκεί ότι μοιράζεσαι μαζί τους τις ίδιες αρχές και αξίες; Θα σε συμβούλευα, για το καλό της Κύπρου δηλαδή, να μην τους πεις τέτοιο πράγμα. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή που οι μετριοπαθείς πολίτες και πολιτικοί στην Ευρώπη ευλόγως ανησυχούν, βλέποντας το τέρας της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού να αποκτά όγκο.

Μετά τις αντιδράσεις, υποθέτω κατάλαβες την γκάφα σου κι εξέδωσες διευκινιστική ανακοίνωση ότι δεν εννούσες ακραίες ιδεολογίες, όταν έλεγες πως μοιράζεσαι μαζί τους τις ίδιες αρχές και αξίες. Ευχαριστούμε για τη διευκρίνιση, Κώστα, αλλά όταν κακώς αποφάσισες να πας να δώσεις τα διαπιστευτήριά σου στο ΕΛΑΜ, έπρεπε να είχες από πριν μετρημένες τις λέξεις της δήλωσής σου μία προς μία κι όχι να αυτοσχεδιάζεις την τελευταία στιγμή, διατυπώνοντας τελικά μια πολιτική κοτσάνα, που εκθέτει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση κι εσένα προσωπικά. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *