Με νύχια και με δόντια η μάχη για το “ίματζ”…

1:51 PM | |

ΤΣΙΠΡΑΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣΗ κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει να δίνει τη μάχη για το “ίματζ” της με νύχια και με δόντια. Μετά το πρώτο Eurogroup ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε περήφανα ότι τελείωσε το Μνημόνιο και η Τρόικα. Στην πραγματικότητα ωστόσο έγινε αυτό που είπε ο Γλέζος: το κρέας βαφτίστηκε ψάρι, το Μνημόνιο “Πρόγραμμα” και η Τρόικα “Θεσμοί”.

Προφανώς ο Αλέξης, νεαρός ων, δεν έχει μεγάλη τριβή με τις παροιμίες του λαού. Τουλάχιστον δεν φαίνεται να ξέρει την παροιμία “το ψέμα έχει κοντά ποδάρια”. Ο χρόνος πολύ γρήγορα φέρνει στην επιφάνεια την πικρή αλήθεια: ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλο που δεν λύνεται ούτε με μαγικό ραβδί, ούτε με τσαμπουκάδες και “περήφανα” λόγια του αέρα.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει ότι με τους “Θεσμούς” (δηλαδή την Τρόικα) δεν θα γίνεται πλέον κουβέντα σε τεχνοκρατικό επίπεδο αλλά σε πολιτικό κι ότι αυτή θα ήταν η κεφαλαιώδης διαφορά σε σχέση με το τι γινόταν πριν. Χτες στο Eurogroup οι άλλοι υπουργοί τού είπαν το αυτονόητο: “Πώς θα συζητάμε πολιτικά χωρίς να ξέρουμε το μέγεθος του προβλήματος και πού εστιάζεται; Πώς θα εγκρίνουμε εκταμιεύσεις χωρίς να ξέρουμε πού πάνε τα λεφτά; Πώς θα αξιολογήσουμε αν οι ελληνικές προτάσεις για τροποποίηση του Προγράμματος θα είναι αποδοτικές; Πώς θα γίνουν όλα αυτά αν δεν μπουν μέσα οι τεχνοκράτες να μελετήσουν και να εισηγηθούν προτάσεις στους πολιτικούς;”

Ο Βαρουφάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι έτσι πρέπει να γίνει… Αλλά ζήτησε οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών (Τρόικας) να γίνουν στις Βρυξέλες. Του είπαν “μα πώς θα γίνουν στις Βρυξέλες; Αφού πρέπει να μπαίνουμε μέσα στα συστήματα να βλέπουμε τους αριθμούς, τις ανάγκες, τα ελλείμματα κτλ κτλ”… Ο Βαρουφάκης δέχτηκε να πάνε και στην Αθήνα αλλά επέμενε να ξεκινήσουν από τις Βρυξέλες. Για να αγοράσει … επικοινωνιακό χρόνο.

Έπειτα βγήκε έξω από το Eurogroup και είπε ότι οι “Θεσμοί” δεν θα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία… Αυτό θα το δούμε όταν οι τεχνοκράτες των “Θεσμών” κατέβουν και στην Αθήνα. Μέχρι τότε η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει φαντάζομαι να βρει τα κατάλληλα επικοινωνιακά τρικ. Προφανώς κάνοντας ότι έκανε μέχρι σήμερα. Κατηγορώντας τους Γερμανούς και την τέως κυβέρνηση, με προσωπικές επιθέσεις εναντίον είτε του Σαμαρά είτε άλλων στελεχών της πρώην κυβέρνησης.

Αυτό που μπορεί εύκολα κανείς να κατανοήσει είναι τα τεράστια προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση εκ των έσω. Προβλήματα που δεν αποκλείεται αργά ή γρήγορα να την οδηγήσουν σε διάσπαση και αναζήτηση νέων συμμαχιών. Διότι στελέχη τύπου Λαφαζάνη – παρά το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν στη διαπραγμάτευση- εξακολουθούν να πιστεύουν ότι Ελλάδα πρέπει να έρθει σε πλήρη ρήξη με τους δανειστές και εταίρους της. Είναι αυτοί που, ρισκάροντας με την τύχη του ελληνικού λαού, δεν διστάζουν να πατήσουν γκάζι για να βρεθεί το αμάξι αιωρούμενο πάνω από ένα γκρεμό, που μάτι γυμνό δεν βλέπει τον πάτο του. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *