Η πυγμή του Πούτιν κι η αμηχανία της Δύσης…

12:01 AM | |

ΠΟΥΤΙΝΣτα όρια της γελοιοποίησης ακροβατεί η Δύση με τις αμήχανες αντιδράσεις της έναντι του Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος, με την ατσάλινη αποφασιστικότητά του, που αγγίζει τα όρια του πολιτικού θράσους, είδε τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται σε βαθμό που να θεωρείται πλέον νέος … πατερούλης του ρωσικού έθνους.

Έχω γράψει κι άλλες φορές και επιμένω ότι η διχοτόμηση της Ουκρανίας, με την αποσκίρτηση της Κριμαίας, ήταν μια πράξη προαποφασισμένη από τις μεγάλες δυνάμεις, στο πλαίσιο της αναδιάταξης των ζωνών επιρροής Ανατολής και Δύσης. Η διευθέτηση των ζωνών επιρροής εκκρεμούσε εδώ και 22 χρόνια, από την πτώση του κομμουνιστικού συστήματος και τη διάλυση της ΕΣΣΔ και στη σημερινή διεθνή συγκυρία ήταν πράξη επιβεβλημένη, προκειμένου – ανάμεσα σε άλλα κοινά οφέλη- να διευθετηθούν στη συνέχεια τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και να προχωρήσει απρόσκοπτα η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.

Όμως υπήρχε άλλος ένας πολύ ισχυρός λόγος: η παλιά αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας (ή ΕΣΣΔ) θα μετατραπεί στο μέλλον σε αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Κίνας και σ’ αυτή την περίπτωση οι δυτικοί θέλουν την Ρωσία σύμμαχό τους.

Οι αντιδράσεις των δυτικών έναντι της Ρωσικής επέμβασης υπήρξε αρχικά μάλλον χλιαρή και μόνο για τους τύπους. Όμως η επιμονή του Πούτιν να προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία προφανώς προκάλεσε στη Δύση αμηχανία. Ίσως διότι οι δυτικοί ανέμεναν απλά απόσχιση της Κριμαίας και ανεξαρτητοποίησή της και όχι ενσωμάτωσή της στη Ρωσία, στο παρόν στάδιο τουλάχιστον, ώστε να τηρηθούν και τα προσχήματα σε σχέση με τη διεθνή έννομη τάξη.

Εν πάση περιπτώσει φρονώ ότι οι δυτικές αντιδράσεις, δεν μπορεί να σταματήσουν ξαφνικά, χωρίς να έχει αναθεωρήσει προηγουμένως την απόφασή της η Ρωσία. Από την άλλη όμως ο Πούτιν μοιάζει αποφασισμένος και προχωρεί ταχύτατα τις διαδικασίες προσάρτησης.

Δεν μπορώ να προβλέψω μέχρι που θα πάει η βαλίτσα, μ’ αυτή την κατάσταση, όμως θέλω να πιστεύω ότι τα κοινά συμφέροντα Δύσης και Ρωσίας, θα οδηγήσουν σε εκτόνωση της κρίσης σύντομα, με τον άλφα ή βήτα τρόπο.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *