Η εφετζίδικη αποχώρηση της Θεοχάρους από τη Γενεύη

8:18 AM | |

Φεύγει η Θεοχάρους από τη Γενεύη, σε μια χρονική στιγμή που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ιστορικά γεγονότα: Την κατάθεση χάρτη από την τουρκική πλευρά (που τον περιμένουμε από το 1974) και τη διάσκεψη για την ασφάλεια στην οποία για πρώτη φορά ζητούμε αλλαγή της Συνθήκης Εγγυήσεως, που ισχύει από το 1960 μέχρι σήμερα και η Τουρκία δέχεται να διαπραγματευτεί αυτή την αλλαγή.

Μιλώντας στο ΡΙΚ η κυρία Θεοχάρους, έδωσε τους εξής λόγους για την αποχώρησή της (στην παρένθεση τα δικά μου σχόλια):

  • Διαφωνεί με τη διαδικασία (διαφωνούσε και πριν).
  • Δεν της άρεσε που κατατέθηκαν χάρτες, διότι διαφωνεί με την όλη ιδέα της διζωνικότητας (κι αυτό το ήξερε πριν να πάει).
  • Δεν της άρεσε ο τουρκικός χάρτης (παρόλο που όλοι ξέρουμε ότι θα γίνει διαπραγμάτευση πριν καταλήξουμε στον τελικό χάρτη).
  • Ότι στη σημερινή διάσκεψη δεν θα μετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία (ατού ο Γαβριήλης, κόλλησε πάνω σε ένα μη υπαρκτό θέμα).
  • Ότι δεν έκλεισαν όλα τα άλλα θέματα στις διαπραγματεύσεις, πριν συζητηθεί η ασφάλεια (μα αν τα συμφωνούσαμε όλα, τι χαρτί θα έχουμε εμείς στο χέρι, όταν στη διάσκεψη θα ζητούμε υποχωρήσεις της Τουρκίας από τα κεκτημένα που διαθέτει σήμερα, με βάση την υφιστάμενη Συνθήκη Εγγυήσεως;).

Ότι δεν της αρέσει που κατηγορούνται μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για διαρροές (λες και δεν έγιναν διαρροές και είναι ψέμα ότι κάποιος από εκείνους εκεί τις έκανε).

Εν πάση περιπτώσει, το ότι κάνει η κυρία Θεοχάρους το εφέ της αυτή τη στιγμή στη Γενεύη, μπορεί να είναι ένα καλό σημάδι ότι τα πράγματα πάνε καλά και πιθανόν να έχουμε μια θετική εξέλιξη για την εθνική μας υπόθεση, προς τον μεγάλο στόχο που είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και της ντε φάκτο διχοτόμησης.

Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι ενόψει και της σημερινής διάσκεψης για την ασφάλεια, αλλά η εφετζίδικη κίνηση της Θεοχάρους αποτελεί ένα ελπιδοφόρο σημάδι.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *