ΕΔΕΚ – Οικολόγοι VS Γιώργος Λιλλήκας

7:18 PM | |

ΟΜΗΡΟΥ-ΠΕΡΔΙΚΗΣ-ΛΙΛΛΗΚΑΣΜετά τις εξαγγελίες από τη μια της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων ότι θα συνεργαστούν σε κοινό ψηφοδέλτιο κι από την άλλη του Γιώργου Λιλλήκα ότι θα κατέλθει επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Συμμαχίας Πολιτών για τις Ευρωεκλογές, είναι φανερό ότι οι δύο αυτοί σχηματισμοί θα μονομαχήσουν για την ίδια (την έκτη) θέση στο Ευρωκοινοβούλιο: η ΕΔΕΚ για να την διατηρήσει και η Συμμαχία για να την αποσπάσει από την ΕΔΕΚ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το έρεισμα της Συμμαχίας Πολιτών αποτελείται από ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πρώην ψοφοφόρων της ΕΔΕΚ, από το μεγαλύτερο (αλλά μικρό εν πάση περιπτώσει σε πραγματική δύναμη) ποσοστό του ΕΥΡΩΚΟ καθώς κι από μικρά ποσοστά του ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Το στοίχημα λοιπόν του κ. Λιλλήκα είναι να καταφέρει να ξεπεράσει τα ποσοστά του κόμματος που τον υποστήριξε πριν από ένα χρόνο στις βουλευτικές, αφού μετά την εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου το ΔΗΚΟ έπαψε να αποτελεί δεξαμενή ψήφων για τη Συμμαχία.

Από την άλλη στην ΕΔΕΚ ξέρουν πως αν περάσουν πίσω από τη Συμμαχία του κ. Λιλλήκα ως πέμπτο κόμμα, η ιστορία του κόμματος θα λήξει άδοξα και σε κάθε περίπτωση ο Γιαννάκης Ομήρου θα πρέπει να εγκαταλείψει την προεδρία του κόμματος. Η προσπάθεια ενίσχυσης του ψηφοδελτίου με το ποσοστό των Οικολόγων μπορεί να φαίνεται και να είναι (πραγματικά) μια έντιμη συμφωνία όμορων δυνάμεων, αλλά δεν παύει από του να αποτελεί και μια αδήριτη ανάγκη, κυρίως για την ΕΔΕΚ, προκειμένου να καταφέρει με νύχια και με δόντια να ξεπεράσει το εκλογικό ποσοστό της Συμμαχίας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *