Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γκρεμοτσακιστούμε…

7:28 PM | |

archiepiskopos_chrysostomosBΕίναι αισιόδοξος ότι … δεν θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό, διότι ίσως είναι καλύτερα η Κύπρος να γίνει τελικά … δύο χώρες. Κάτι τέτοιο είπε σήμερα στην Αιμιλία Κενεβέζου (στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” του ΑΝΤ1) ο Αρχιεπίσκοπος. Είπε δηλαδή δημόσια και ξεκάθαρα εκείνο που οι άλλοι θιασώτες της ίδιας ιδέας λένε μόνο στους φίλους, στις γυναίκες και στις γκόμενές τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος αιτιολόγησε βεβαίως τη δήλωσή του με το γνωστό …ψευδοεπιχείρημα “καλύτερα διχοτόμηση παρά μια κακή λύση”. Αλλά ο αυθορμητισμός του αποκάλυψε την πραγματική του σκέψη: Το να δηλώνει χαρούμενος και αισιόδοξος, διότι τα πράγματα δείχνουν ότι δεν πάμε για λύση, είναι τελείως άλλο πράγμα.

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, συμφωνείτε πάνω κάτω με τον Αρχιεπίσκοπο, ότι ίσως είναι καλύτερα να μείνουμε έτσι, στα βραστά μας – σε τούτο το υπέροχο κράτος, που λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία, που δουλεύει σαν ελβετικό ρολόι, χωρίς κανένα πρόβλημα- “παρά να ανακατώνουμε τώρα ιστορίες με τους Τούρκους…”

Λοιπόν, θα σας πω μερικά πράγματα και θέλετε ακούστε τα θέλετε μην τα ακούσετε. Δεν έχει χειρότερη λύση για τους Κύπριους (Έλληνες και Τούρκους) από τη διχοτόμηση. Βεβαίως συμφωνώ ότι είναι καλύτερα να μείνουμε έτσι, αν η λύση που θα βρεθεί θα είναι εξίσου κακή με τη διχοτόμηση. Αλλά χειρότερη λύση από τη διχοτόμηση δεν υπάρχει. Βάλτε το καλά στο νου σας! Δεν είναι ηλίθια η Τουρκία, που επιδιώκει τη διχοτόμηση από τη δεκαετία του 50. Ξέρει ότι μόνο έτσι θα καταφέρει να ρουφήξει την Κύπρο, όπως το σαλίγκαρο που μας φέρνουν στους μεζέδες οι ταβέρνες. Θα εξηγήσω το γιατί πιο κάτω.

Πρώτα όμως σκεφτείτε: πού θα γίνει το άλλο κράτος, το τούρκικο; Στο φεγγάρι; Όχι φυσικά. Θα γίνει πάνω στην Κερύνεια, τη Μόρφου, την Αμμόχωστο, την Καρπασία, τον Απόστολο Ανδρέα κτλ κτλ. Πάνω στη γη δηλαδή που μας κληροδότησαν οι παππούδες μας και οι ήρωες που θυσιάστηκαν για τούτο τον τόπο. Απλά οι θιασώτες της ιδέας της διχοτόμησης χωρίς υπογραφή, αποφεύγουν να πουν αυτή τη … λεπτομέρεια στους πρόσφυγες και γενικά σε όλους εμάς που περιπαίζουν. Αλλά τι μας κόφτει για τους ήρωες και τους προγόνους μας; Ξεπερασμένοι ρομαντισμοί, θα μου πείτε!  Έτσι ιδιοτελείς κι άπληστοι που έχουμε καταντήσει, σιγά μην μας νοιάζει! Πάνω απ’ όλα η πούγκα μας!

Ας σκεφτούμε λοιπόν καλύτερα τι χώρα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Αυτή; Ένα κράτος μαϊμού, με διαλυμένους θεσμούς, μια οικονομία κατεστραμμένη, ένα χρέος ίσαμε τα Ιμαλάια, μια πατρίδα μισή; Ας πούμε ναι! Ότι προτιμούμε να “διαφυλάξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία” παρά μια τάχατες “κακή λύση”. Ποια Κυπριακή Δημοκρατία εννοούμε; Αυτή που λέει το Σύνταγμά μας; Με τον Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο (με το βέτο); Με την Τουρκία εγγυήτρια δύναμη και με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης; Με χωριστούς δήμους σε κάθε πόλη, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο, Αμμόχωστο, Λευκωσία, Κερύνεια; Ή μήπως εννοούμε την ακρωτηριασμένη Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία ζούμε σήμερα; Ας πούμε λοιπόν ότι εννοούμε την ακρωτηριασμένη, ότι γουστάρουμε έτσι, παρά να έχουμε μια χώρα με τους Τουρκοκύπριους.

Νομίζετε ότι με την οριστική και μόνιμη διχοτόμηση θα είναι τα πράγματα έτσι όπως είναι σήμερα, που το ψευδοκράτος είναι ψευδοκράτος κι έχουμε ακόμη εμείς το απάνω χέρι; Ε λοιπόν, αν νομίζετε αυτό το πράγμα, γελιέστε! Στο άλλο μισό νησί θα υπάρχει μια άλλη Κύπρος, με πλήρεις διπλωματικές σχέσεις και ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές με όλο τον πλανήτη. Μια χώρα ωστόσο πλήρως ελεγχόμενη από την Τουρκία.

Μια άλλη Κύπρος, στην οποία θα επενδύσει η τεράστια τουρκική αγορά και θα την καταστήσει πανίσχυρη οικονομικά, ώστε να μας ανταγωνίζεται στα πάντα: Υπηρεσίες, γεωργία, επιχειρηματική δραστηριότητα, εμπόριο, τουρισμό. Χώρια που θα έχει και τη δική της ΑΟΖ.  Όσοι νομίζουν ότι θα μπορέσουν οι δικοί μας ξενοδόχοι, για παράδειγμα, να ανταγωνιστούν τις υπηρεσίες και τις τιμές που θα προσφέρουν οι τεράστιες τουριστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Κερύνεια και στην Καρπασία, είναι φοβάμαι αφελείς.

Την ίδια στιγμή ο εποικισμός θα συνεχίζεται απρόσκοπτα και ανεξέλεγκτα και σε λιγότερο από 10 χρόνια ο πληθυσμός της τουρκικής Κύπρου θα είναι πολύ περισσότερος από τον πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία εμείς θα συνεχίσουμε βεβαίως να “διαφυλάσσουμε ως κόρην οφθαλμού”, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Γιώργο Λιλλήκα και άλλους πολιτικούς αστέρες του τόπου. Η οικονομική ανάπτυξη της τουρκικής Κύπρου, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού της, θα οδηγήσει τη δική μας χώρα σε μαρασμό, θα μείνουμε μια μειοψηφία που θα απορροφάται σταδιακά από το τουρκικό στοιχείο και θα χάσουμε οριστικά και για πάντα όχι μόνο τη μισή, αλλά και ολόκληρη την Κύπρο.

Αυτό είναι το σχέδιο που η Τουρκία θα εφαρμόσει αν δεν λυθεί το Κυπριακό. Αυτό είναι το σχέδιο που προτιμά παρά την οποιαδήποτε άλλη λύση κι είναι ευτυχέστατη βλέποντάς μας να εξυπηρετούμε τα σχέδιά της, με τις παλινωδίες μας και την προτίμηση μας μέχρι στιγμής στο αραλίκι της μη λύσης.

Ο Θεός να μην μας το δείξει να γίνει διχοτόμηση. Διότι, αν αυτή τη στιγμή πιάσαμε τα “ακάμωτα” και πάμε δίχως φρένα, αν γίνει διχοτόμηση θα πέσουμε σε ένα γκρεμό βαθύτερο από το φαράγγι του Κολοράντο. Αντίθετα, με τη λύση η οικονομία ολόκληρου του νησιού θα ελέγχεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο εποικισμός θα απαγορευτεί, θα ανοίξουν δουλειές, θα υπάρξει ένα τεράστιο πεδίο επιχειρηματικής δράσης, θα γεννηθούν ελπίδες και θα μας δοθεί επιτέλους η δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα όραμα για την Κύπρο των μελλοντικών γενεών. 

 

 Πατήστε εδώ για να δείτε τη σχετική είδηση και το βίντεο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *