ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΑΝ ΣΟΒΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

5:00 PM | | Comment 1
Από τα ανήκουστα -για μια πολιτισμένη χώρα- που λέει η κυβέρνηση Αναστασιάδη για να αιτιολογήσει τον ούτω καλούμενο “εξορθολογισμό” που πάει να κάνει στα σχολεία, είναι φανερό ότι πάμε για μια δημόσια εκπαίδευση χωρίς παιδεία και όραμα, πλήρως εναρμονισμένη με τη γενικότερη κουλτούρα της απαξίας, που χαρακτηρίζει το κλεφτοκράτος στο οποίο ζούμε. 
Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέλαβε αυτοκλήτως το ρόλο του επιστάτη, που θα μετρά το “καπάλιν” των εκπαιδευτικών, με το τετραγωνικό μέτρο επί τα λεπτά εργασίας. Η λογική της διαπαιδαγώγησης των παιδιών, με την ορθή έννοια του όρου, σε ένα σχολικό περιβάλλον με καλλιτεχνικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, πέραν της διδακτικής ύλης αντικαθίσταται από τη λογική του σουβά.
Πόσο σουβά έστρωσε σήμερα ο χτίστης πάνω στα τούβλα; Πόσες ώρες δηλαδή δούλεψε σήμερα ο εκπαιδευτικός πάνω στην έδρα, καλύπτοντας τη διδακτέα ύλη; Δικαιολόγησε το μεροκάματό του;  Με αυτή λοιπόν τη λογική ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θεωρεί ότι αυτές “οι άλλες δραστηριότητες” αποτελούν σπατάλη!
Θα στείλουν λέει τους εκπαιδευτικούς στην έδρα! Τι ωραία ατάκα! Δεν μας είπαν όμως ποιος θα κάνει όλες εκείνες τις δουλειές που κάνουν τώρα οι εκπαιδευτικοί στο μη διδακτικό τους χρόνο, δουλειές που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
Θα μειώσουν λέει τις αποσπάσεις, ποιοι; Εκείνοι που γέμισαν το υπουργείο παιδείας και το προεδρικό μέγαρο με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, σχετικούς αλλά και άσχετους, που είναι απλά φίλοι τους και ζητώ συγγνώμη από φίλους μου που είναι ανάμεσα στους απόσπασμένους, αλλά είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω την υποκρισία και την ανακολουθία της κυβέρνησης  Αναστασιάδη (και) σ’ αυτό το θέμα.
 
ην ίδια ώρα που ζητούν από τον τον φορολογούμενο πολίτη να πληρώσει πέντε δισεκατομμύρια για τα χρέη “στρατηγικών κακοπληρωτών”, που έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν, την ίδια ώρα που άλλα δυόμισι δισεκατομμύρια φόρων των ιδίων αυτών εκατομμυριούχων παραμένουν απλήρωτοι και θα πληρώσει το έλλειμα αυτό και πάλι ο φορολογούμενος πολίτης, ο Υπουργός Παιδείας του κ. Αναστασιάδη και ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος, δηλώνουν με θράσος χιλίων πιθήκων ότι θα εξοικονομήσουν, τάχα, μερικά εκατομμύρια, με τον “εξορθολογισμό” που θα κάνουν στα σχολεία.
Ανάμεσα στο μη διδακτικό χρόνο που θα αφαιρέσουν από τους εκπαιδευτικούς, για να τους στείλουν στην έδρα, είναι και η προετοιμασία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων.  Σε μια πολιτισμένη χώρα τέτοιες εκδηλώσεις είναι απαραίτητες για να μπορεί το σχολείο να διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότες αυριανών πολιτών και όχι να βγάζει μόνο λογιστές με  software στη θέση του εγκεφάλου.
 
Η κυβέρνηση Αναστασιάδη εναρμονίζεται με την αντίληψη που έχει για την παιδεία ο Γεν. Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο όποιος είναι και σκέφτεται σαν λογιστής. Επειδή ωστόσο η λογιστική είναι η παρεξήγηση της μαθηματικής διάστασης του Σύμπαντος, όλα όσα συντρέχουν πέρα από τους αριθμούς σε κάθε ανθρώπινο έργο, οι λογιστές αδυνατούν να τα κατανοήσουν. Αδυνατούν με άλλα λόγια να δουν πέρα από τη μύτη τους, δεν ξέρουν τι σημαίνει “όραμα”  γι’ αυτό και χρόνια τώρα λέω πως μια δουλειά, όταν αναλαμβάνουν να τη διαχειρίζονται λογιστές, δεν υπάρχει άλλη περίπτωση παρά να την κλείσουν.
 
Έτσι και η κυβέρνηση Αναστασιάδη οδηγεί την δημόσια εκπαίδευση σε φιάσκο.  Αυτά που τώρα ισχυρίζεται ότι θα εξοικονομήσει, θα τα πληρώσει στο πολλαπλάσιο το κράτος τα επόμενα χρόνια. Κι όταν λέμε “θα τα πληρώσει το κράτος” αντιλαμβάνεστε ποιοι μαλάκες της παρέας θα τα πληρώσουν από την ταλαιπωρημένη τους τσέπη. Πάντως δεν θα τα πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες, που ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν ποτέ, ούτε οι λογιστάδες, οι ελεγκτάδες, οι αθκειασεροί τεχνοκράτες και οι άλλοι ειδήμονες που πάνε
τώρα να κάνουν τις στραβάρες τους στην παιδεία του τόπου.

Comments

  1. Χαρούλα Λαμπίδη says:

    Έτσι ακριβώς!!! Συγχαίρω τον κ. Οδυσσέως! Η παιδεία του τόπου μας στο χείλος της αυτοκαταστροφής! Κρίμα τα παιδιά του κόσμου, κρίμα οι αυριανοί πολίτες, που η κυπριακή κοινωνία έχει εναποθέσει την ελπίδα σ΄αυτούς για ένα καλύτερο, δίκαιο και όμορφο αύριο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *